PPG Envirobase ja nopea maalausprosessi

Astuimme väriensekoittamisen uuteen aikaan VauriokorjausEXPO:ssa 4.-5.10.2019

PPG ja Cora Refinish Oy ovat tarjonneet jo vuosia maalaamoiden käyttöön erinomaiset tuotteet, joilla maalaamo menestyy. Työskentelyn tehokkuus, turvallisuus, viihtyvyys työpaikalla, automatisaatio ja töiden seuranta ovat asioita, joita nyt ja tulevaisuudessa kehittämällä maalaamo menestyy entistä paremmin.

Coralla on tarjota tämän hetken parhaat työkalut näiden asioiden kehittämiseen. Näkemyksemme mukaan nyt ollaan vedenjakajalla; taitekohdassa siinä, miten maalaamossa työskennellään. Voidaan puhua ajasta ennen automatisaatiota ja nyt alkaneesta automatisaation ajasta.

Työnäytöksissä demosimme onnistuneesti nopeaa PPG Envirobase -maalausprosessia

Työnäytöksissä lähdimme liikkeelle oikean sävyn valinnasta. Kun tämä tehdään oikein ja tehokkaasti, mitataan sävy värimittaria käyttäen kiillotetulta pinnalta.  Mitattu tulos on lähes aina häivytyskelpoinen. Tämä on hyvä esimerkki kohdasta, jossa ollaan vedenjakajalla. Mikä onkaan värikarttojen tulevaisuus, kun työskentely värimittarin avulla on näin helppoa ja tehokasta? Työnäytöksessä käytettiin RapidMatchGO-värimittaria.

Kun sävy oli mitattu, siirtyi mittaustulos värimittarista suoraan PaintManager XI -kaavaohjelmaan. Maalin sekoittaminen aloitettiin käyttäen automaattista MoonWalk™ -väriensekoituskonetta. MoonWalk toimii siten, että maalari asettaa kuljettimelle ne sävyt, joita kaavaan tarvitaan. Laite kertoo tarvittavien sävypullojen sijainnin yksikössä. Tämän jälkeen MoonWalk tarkistaa annostelutasolla olevat sävypullot viivakoodinlukijalla ja käyttää ainoastaan niitä sävyjä, joita kyseiseen kaavaan tarvitaan. Linjalla voi siis aina olla valmiina yleisimmin käytetyt sekoitussävyt ja esimerkiksi ohenteet.  MoonWalk-sekoituskoneen kymmenen kertaa normaalivaakaa tarkempi vaaka mahdollistaa entistä pienempien määrien sekoittamisen aiempaa tarkemmin. Tämä vähentää tuotteista syntyvää hukkaa ja parantaa sävytäsmäävyyttä.

Sekoittamisen aikana maalari aloitti työskentelyn toisen työvaiheen kanssa, tehden näin tuottavaa työtä odottelun sijaan. Hän kävi ruiskuttamassa lokasuojaan PPG UV-Primer -pohjamaalin. Kun ruiskutus oli valmis, kuivatettiin maali Hedsonin käsikäyttöisellä UV-Led -kuivaimella. Laite kuivasi pohjamaalin 10-15 sekunnissa. Nopeuden lisäksi huomioitavaa on laitteen käsikäyttöiselle kuivaimelle suuri kuivausala. Laitteen sininen UV-valo on ihmiselle vaaratonta, mutta sen kanssa tulee käyttää laitteen mukana toimitettavia UV-suojalaseja.

Kuivauksen jälkeen kuivattu pinta puhdistettiin PPG UV-Cleaner -pesuaineella, koska kuivuessaan UV-pohjamaali jättää kuivattuun kohteeseen hieman tahmean pinnan. Kohde oli tämän jälkeen hiontavalmis ja maalari suoritti hionnan Mirkan DEROS650CV 150mm sähkökäyttöisellä epäkeskohiomakoneella, joka oli osana Mirkan imurivaunua.

Tässä vaiheessa MoonWalk oli saanut värin sekoitettua suoraan SATA RPS-ruiskutuskuppiin. Kansi kiinnitettiin huolellisesti ja kuppi laitettiin pyörimään Fillonin Rotogen-sekoittimen. Sillä aikaa maalari laittoi suojaimet päälleen ja tarkisti, että ruisku ja kammio ovat käyttövalmiina. Sekoituksen päätyttyä maalari kiinnitti ruiskutuskupin ruiskuun ja siirtyi maalauskammioon tekemään ruiskutuksen.

Lokasuojaan ruiskutettiin Envirobase-värimassalla aikaan 3 minuuttia 30 sekuntia. Pinta viimeisteltiin PPG D8175-kirkaslakalla, lakan uunituksen ollessa viisi minuuttia 60 celsiusasteessa. Koko maalausprosessin kesto uunituksineen oli vain 15 minuuttia.

Tehokkuuden ja tuottavuuden kannalta tärkeintä on vapauttaa maalarin ammattitaito käytettäväksi oikeisiin asioihin, jolloin koneiden tehtäväksi voi antaa yksinkertaiset rutiinit. Maalaamon toiminta, työvaiheet, menetelmät ja käytettävät tuotteet on suunniteltava etukäteen ja kaikki työvälineet löydyttävä niille varatuilta paikoilta LEAN-ajattelun mukaisesti. Tällä mahdollistetaan sujuva ja nopea työskentely.

Työnäytöksen juonsi osastolla Sami Huopainen ja maalauskammion edustalla Petteri Jokinen. Ruiskutuksen valmistelu- ja työvaiheet suoritti Tomi Hyttinen.

Pin It on Pinterest