Tahto uudistua ja uudistaa

RT-Väri Oy perustettiin vuonna 1989. Erkki Tenkula ja Antero Rahja päättivät silloin eriyttää automaalimyynnin automaalaamosta silloisen Corona-maalimerkin saavutettua suuren suosion automaalaamoiden keskuudessa.

Samana vuonna Mika Leinonen valmistui Kajaanin Kauppaoppilaitoksesta ATK-merkonomiksi, ja jo puolen vuoden päästä valmistumisestaan hän aloitti RT-Värillä maalinmyyjänä. Silloin hän ei osannut ehkä kuvitellakaan, että siitä alkaisi elämän mittainen ura. ”Näin jälkikäteen ajatellen ehkä juuri tämä tie täysin toisenlaisesta maailmasta maalimyyjäksi ja sitten automaalaamoyrittäjäksi on antanutkin perspektiiviä ja uudenlaista avointa ajattelua uralleni. Olin käytännössä täysin ammattitaidoton tullessani alalle, mutta kun on himo ja halu oppia asioita, on kaikki mahdollista”, Mika mietiskelee.

Erkille ja Anterolle Mika antaa suuren kiitoksen siitä, että he olivat pitkämielisiä ja antoivat maalaamossa opetella monesti yrityksen ja erehdyksen kautta, ja lopussa aina kiitos seisoi. Samanlaista otetta Mika on pyrkinyt jatkamaan omien työntekijöittensä kanssa, vaikka nykyinen kiireinen työtahti siihen omat haasteensa asettaakin.

Mikan ensimmäiset seitsemän vuotta RT-Värissä oli hyvä koulu myös yrittäjyyteen. ”Erkki antoi loppuvuosina hoitaa firmaa kuin omaansa seuraten tuloksia taka-alalta ja neuvoen katelaskennan perusteita – välillä tiukastikin”, Mika naurahtaa. Mikan ollessa vielä alle kolmekymppinen, alkoivat kuitenkin kilpailijoiden kosinnat houkutella ja ajatus siitä, ettei Kajaani tarjoa tuon ikäiselle mitään, sai miehen hyppäämään kilpailijan kyytiin. ”Kättä päälle, perhe autoon, ja muutto Jyväskylään kilpailijan palvelukseen.”

Tässä syrjähypyssä ei kuitenkaan mennyt vuottakaan. ”Onneksi exä otti takaisin”, pyörittelee Mika päätään. Oli uudenvuodenaatto, kun Mika soitti Cora Värin toimitusjohtaja Jarmo Tuoviselle ja sanoi, että nyt tarttis saada töitä. Jarmo oli aikanaan luvannut, että hänelle voi soittaa, jos Mika joskus kilpailijan leivissä kyllästyy. ”Jarmo pyysi, että saako viettää kuitenkin uudenvuodenaaton rauhassa”, Mika naureskelee. Pantiin toimeksi ja Mika sai mahdollisuuden tulla takaisin PPG-jälleenmyyjäksi, nyt tosin Kajaanista 600 kilometriä etelämmäksi, Poriin.  Edellytyksenä oli, että Mika ryhtyy yrittäjäksi. Oli siis aika ostaa ensimmäinen oma yritys – Porin PP-Maalit Oy. Parin kuukauden päästä Leinoset asuivatkin jo Porissa uuden äärellä. Satakunnasta oli perheellä sen verran kokemusta, että kerran olivat Yyterissä lomailleet.

Taas oli Mika jännän äärellä: ei tuttuja, ei vanhoja asiakassuhteita, ainoastaan mieletön itseluottamus, että kyllä tämä tästä lähtee. PP-Maaleilla oli kuitenkin vakituinen asiakaskunta ja kaksi hyvää työntekijää, joten pohja, mistä saattoi lähteä liiketoimintaa kasvattamaan, oli olemassa. Mika laittoi itsensä täysillä likoon. Vaimo hoiti kotona lapset ja piti kodin ja välillä miehenkin järjestyksessä. ”Loimme Satakuntaan jotain mielestäni ennennäkemätöntä, meistä tuli asiakkaiden kanssa ikään kuin suuri perhe, PP-Maalit ja maalaamoyrittäjät, vaikea selittää. Teimme rajusti töitä, kouluttauduimme, kävimme yrittäjyyden ammattitutkintoja, teimme vapaa-ajan matkoja, kuuntelimme toistemme surut ja murheet ja jaoimme ilot. Se oli kuin lumipallo, joka kasvoi ja kasvoi, ja aina vaan joukko kasvoi ja tuli uusia PPG-asiakkaita. Kuitenkin elämässä ja yrittämisessä ollaan aika yksin, ja varmaan se maalimerkki oli sivuseikka. Pääasia oli se yhteisöllisyys ja toisten tuki”, muistelee Mika Porin aikoja.

Oli vuosi 2008, kun Mika alkoi miettiä PP-Maalien tilannetta. Rajat oli saavutettu, ja hän kilpaili omalla alueellaan jälleenmyyjänä suoraan myyviä maahantuojia vastaan. Ajatuksia oli ottaa muita maalimerkkejä rinnalle myyntiin, mutta hän jäi pohtimaan, olisiko se väärin Cora Väriä ja PPG:tä kohtaan. ”Sitä paitsi ne muutamat asiakkaat jotka eivät meiltä maalia ostaneet, eivät sitä ostaisi, vaikka minulla olisi kaikki edustukset. Lisäksi maalaamokenttä alkoi muuttua, ketjut olivat vihdoin saaneet jalansijaa Suomessa ja alkoivat voimakkaan laajentumisen. Jotain oli tehtävä. ”Soitin Jarmolle Cora Väriin”, Mika naurahtaa.

Mikaa on moni houkutellut ja häneltä on monesti kysytty, miksi PPG ja mikä on kiinteän suhteen salaisuus Cora Väriin. Miksei hän voisi myydä tai käyttää jotain muuta maalia kuin PPG:tä? ”Vastaus on hyvin yksinkertainen: minua ei ole petetty kertaakaan. Kaikki, mitä on luvattu, on pidetty”, sanoo Mika ponnekkaasti.

Mika on uransa alusta asti tiedostanut sen, että maalimerkki, jonka kanssa toimii, ei ole se bisneksen ydin, vaan monella muullakin maalimerkillä pärjää, kunhan tuote on hyvä. Ydin on se, miten kaikki muu yhteistyö toimii, ja se on toiminut aina.

Niin kävi myös PP-Maalien asiassa. ”Mietimme yhdessä ratkaisuja ja lopulta päädyimme liiketoimintakauppaan. Cora Värin tytäryhtiö Cora Refinish jatkoi PP-Maalien menestyksekästä tarinaa Satakunnassa, ja minulla oli edessä muutto takaisin kotiseudulle Kajaaniin”, Mika kertoo. Sieltä Mika osti Automaalaamo Tenkulan ja RT-Värin.

”Haluan tässä oikaista sen harhaluulon, että Cora Väri ja varsinkin Jarmo olisivat aina apuna, kun Leinonen soittaa. Ei suinkaan ja ei monestikaan. Olemme keskustelleet isollakin äänellä, ja lennokkaat ajatukseni on useammin tyrmätty kuin hyväksytty ja sama toisinpäin, mutta se kertoo juuri siitä, että luottamus on olemassa, ja kun nukutaan yön yli, voimme taas ajatella selkeästi”, toteaa Mika suhteestaan Cora Väriin.

Vaikka Kajaani on Leinosen perheen kotikaupunki, on lähes 15 vuoden poissaolo pitkä aika. Pienoisena yllätyksenä tuli, että kaikki vanhat liike- ja ystävyyssuhteet oli luotava uudelleen. Lisäksi uutta oli se, että johdettavana oli nyt kaksi firmaa. RT-Värin maalikauppa oli tuttua, sillä oli oma hyvä asiakaskuntansa, ja työntekijät hoitivat hommansa.

Automaalaamo oli se joka vaati paljon enemmän huomiota ja opettelua. ”Haaste oli siis taas heitetty”, nauraa Mika. Kolmisen vuotta meni, että Mika sai homman mieleiselleen uralle ja kunnon kasvuun. Hänellä oli vahva usko maalaamobisnekseen. Hän oli Porissa nähnyt, että hyvin johdettuna bisnes kannattaa. ”Kun saa oman hyvän työporukan, jolla on kova ammattiylpeys, se on mieletön rikkaus. Ja tämä vaativa käsityö, jota he tässä nykypäivän kiireessä jaksavat päivästä toiseen on se, mitä arvostan todella paljon”, Mika sanoo.

”Nyt kun kohta kymmenen vuotta maalaamoyrittäjänä tulee täyteen, on suunnitteilla isot investoinnit vauriokorjaamoon ja maalaamoon. Pääkopassa on moninaisia ajatuksia, mutta luottamus tulevaan on kuitenkin kova. Kun maailma ympärillä muuttuu, on meidän muututtava mukana”, Mika toteaa lopuksi.

Maalimyyjästä automaalaamoyrittäjäksi

PPG-jälleenmyyjät Suomessa ovat asiantuntevia, koska moni heistä on aloittanut uransa automaalaamoyrittäjänä. Asiakkaan liiketoiminnan ja tarpeiden tuntemus on ollut pohja yhteisymmärrykselle ja hyvälle yhteistyölle.

Mika Leinonen on tehnyt päinvastoin. Hän aloitti automaalimyyjänä ja siirtyi vuonna 2010 automaalaamoyrittäjäksi. Valmistuttuaan Kajaanissa merkonomiksi Mika aloitti myyntiuransa Coran Keydealer-jälleenmyyjän RT-Väri Ky:n palveluksessa vuonna 1990. Vuonna 1997 hän siirtyi Jyväskylään toisen maalimerkin myyntitehtäviin. Siinä ei kuitenkaan vierähtänyt kuin vuosi, kun helmikuussa 1998 tuli myyntiin Cora Värin PPG-jälleenmyyntiyritys Porissa. Mika päätti ryhtyä yrittäjäksi ja osti PP-Maalit Oy:n.

Mika saavutti lyhyessä ajassa Satakunnan alueella asiakkaiden luottamuksen, ja liikevaihto kasvoi heti ensimmäisestä vuodesta alkaen. Hyvällä palvelulla ja toverillisella otteella Mika loi vuosien saatossa erityisen läheiset ja lämpimät suhteet asiakkaisiinsa. Alueen maalaamoyrittäjät pitävät yhä yhtä ja osallistuvat aktiivisesti maalitoimittajan järjestämiin tapahtumiin.  Kun Mika täytti 50 vuotta, matkusti yhdeksän hengen lähetystö Porista Kajaaniin osallistumaan entisen maalimyyjänsä juhliin. 

Vaikka Mika perheineen viihtyi hyvin Porissa, veri veti kuitenkin kotiseudulle Kajaaniin. Vuonna 2010 saatettiin päätökseen liiketoimintajärjestelyt, joiden seurauksena PP-Maalit Oy:n liiketoiminta siirtyi Cora Refinish Oy:lle, ja Mika perheineen muutti Kajaaniin. Kajaanissa Mika osti eläkkeelle halajavan entisen työnantajansa Erkki Tenkulan yritykset Automaalaamo Tenkula Oy:n ja RT-Väri Oy:n. 

Automaalaamo Tenkula Oy:n historia juontuu jo vuodelle 1975, jolloin Erkki Tenkula ja Antero Rahja perustivat yrityksen Kalajoelle. Muutaman vuoden toimittuaan he siirsivät yrityksen Kajaaniin, jossa näkivät markkinat parempana kuin Kalajoella. Vuonna 1998 Rahja myi oman osuutensa Tenkulalle, ja vuoden 2011 alussa Mika Leinonen osti Tenkulalta yrityksen koko osakekannan. Kyse on siis yli 40 vuotta toimineesta yrityksestä, jolla on ollut niin myötä- kuin vastamäkensä nousuineen ja laskuineen, kuten yritystoimintaan kuuluukin.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana liikevaihto on yli kolminkertaistunut ja on nyt noin 1,2 miljoonaa euroa. Yrityksessä on viisi automaalaria, kolme korikorjaajaa sekä omistajapariskunta. Pääyhteistyökumppaneita vakuutusyhtiöiden lisäksi ovat kajaanilaiset autoliikkeet sekä autovuokraamoketjut. Tällä hetkellä korikorjaamo-maalaamo toimii tuhannen neliömetrin tiloissa. Maalaamossa on kaksi henkilöautokammioita ja täyspitkä raskaankalustonkammio, korikorjaamon puolella on korinoikaisupenkin lisäksi seitsemän autopaikkaa. Nyt on suunnitteilla saneeraus ja noin 350 neliömetrin laajennus maalaamotiloihin.  Uusiin tiloihin tulee nykyaikaiset maalauskammiot ja esikäsittelytilat. Myös vanhan maalaamon ja korikorjaamon puoli saneerataan nykyaikaiseksi. ”Uudistuksen jälkeen pystymme vastaamaan autonvalmistajien ja yhteistyökumppaneiden laatuvaatimuksiin entistä paremmin”, kertoo Mika Leinonen.

Pin It on Pinterest