Sähköhiomakone vs. paineilmakone

Sähköhiomakoneiden suosio on kasvanut viime vuosina voimakkaasti, mutta paineilmakoneille on edelleen kysyntää korjaamoissa ja maalaamoissa. Esittelemme Mirkan sähköhiomakoneen hyötyjä verrattuna perinteiseen paineilmakoneeseen.  

Pienempi sähkönkulutus 

Paineilmaisten hiomakoneiden kompressori tarvitsee moninkertaisen määrän sähköä tuottaakseen saman tehon kuin suoraan sähköverkkoon kytketty hiomakone (esimerkkilaskelma alla). 

Kompressorin hankinta & huollot 

Kompressorin hankinnasta ja huollosta aiheutuu aina kustannuksia. Lisäksi vuotavat liittimet ja letkut aiheuttavat painehäviötä, jolloin kompressori joutuu käymään turhaan. Painehäviöt paineilmaverkossa voivat aiheuttaa myös hiomakoneen hetkellisen “hyytymisen”. Tätä ongelmaa ei ole sähkökäyttöisillä hiomakoneilla. Sähköhiomakoneiden käyttö myös vapauttaa lisää kapasiteettia muille paineilmalaitteille. 

Parempi tasapainotus 

Sähkökäyttöisten hiomakoneiden tasapainotus on parempi kuin paineilmakoneissa, mikä vähentää ylimääräistä tärinää ja vähentää näin tärinäperäisten ammattitautien riskiä (mm. valkosormisuus). 

Käyttäjäystävällisyys 

Sähkökäyttöisissä hiomakoneissa on selkeämpi kierrosluvun säätö verrattuna paineilmakoneisiin. Paineilmakäyttöiset koneet ovat usein myös kovaäänisempiä. Mirkan sähköhiomakoneet valmistetaan Suomessa ja niissä on Bluetooth-liitettävyys sekä integroitu tärinäsensori, jotka yhdessä myMirka-sovelluksen kanssa mahdollistavat digitaalisia lisäpalveluita. 

Esimerkki: Maalaamolla on käytössään paineilmakone ympäri vuoden (20 päivää kuukaudessa, neljä tuntia päivässä). Kone tarvitsee kompressorin, joka tuottaa vähintään 400 litraa minuutissa. Tähän päästään 3,6 kilowatin kompressorilla.

Arvio energiankulutuksesta perinteiselle
paineilmakoneelle: 

  • (teho 3,6) x (tunnit 4,0) x (energian hinta 0,18 €*) = 2,59 €/pv 
  • 20 työpv/kk = 51,80 €/kk 
  • 12 kk= 621,60 €/12 kk 

Jos sähkön hinta on 0,23 €/kWh = 794,88 /12 kk

Jos sähkön hinta tuplataan 0,36 €/kWh= 1 244,16 €/12 kk

Arvio energiankulutuksesta Mirka® DEROS
sähköhiomakoneelle: 

  • (teho 0,35) x (tunnit 4,0) x (energian hinta 0,18 €*) = 0,25 €/pv
  • 20 työpv/kk = 5 €/kk
  • 12 kk = 60 €/12 kk 

Jos sähkön hinta on 0,23 €/kWh = 77,28 €/12 kk

Jos sähkön hinta tuplataan 0,36 €/kWh = 120,96 €/12 kk

Sähköhiomakonetta käyttämällä säästöä syntyy vuodessa ainakin satoja euroja säästöä – nykyisellä epävakaalla hintatasolla vielä enemmän.


*Hinta riippuu sähköyhtiöstä, esimerkissä normaali taso vuonna 2020

Pin It on Pinterest