Nautor luottaa USI Italia -laatuun

Nautor Oy Ab käynnisti vuonna 2017 mittavan tehdaslaajennuksen ja valitsi laitetoimittajaksi Cora Refinish Oy:n ja USI Italia -maalauskammion. Vuoden 2018 loppupuolella käyttöön otetussa, kokoluokaltaan ja teknisiltä ratkaisuiltaan poikkeuksellisessa maalauskammiossa maalataan laadukkaat, nopeat ja maailmanlaajuisesti tunnetut Nautor’s Swan -purjeveneet.

Nautor Oy Ab on Pietarsaaressa sijaitseva veneveistämö, joka on vuodesta 1966 alkaen valmistanut yli 2 050 venettä. Suurin osa niistä on edelleen loistokunnossa. Swan-veneillä on saavutettu kärkituloksia lukuisissa kansainvälisissä purjehduskilpailuissa, mikä on taannut Nautorin maineen arvostettujen purjeveneiden valmistajana.

Toimitusprojektin ensimmäisessä vaiheessa loppusyksystä 2017 asennettiin yli 40 metriä pitkä, kahdeksan metriä korkea ja 12 metriä leveä laminointiuuni. Tätä kuivausuunia käytetään Nautorin tuotannossa edistyksellisen laminointiprosessin aikana eri työvaiheissa kuivauslämpötilan hallintaan.

USI Italia -ohjainjärjestelmä kykenee monitoroimaan samanaikaisesti veneen rungon muottiin ja lämmitysilmaan asennettujen lämpötila-antureiden keskinäisiä suhteita. Järjestelmä pystyy moduloimaan lämpötilan nousunopeutta eri alueilla tätä käyttötarkoitusta varten erikseen kehitetyn algoritmin avulla. Nautorin asettama poikkeuksellinen vaatimus monimuotoisen kuivauksen hallinnasta ja USI Italian kyky vastata tähän haasteeseen synnytti lopputuloksen, joka on herättänyt veneenvalmistuspiireissä jopa maailmanlaajuista huomiota.

Loppuvuodesta 2017 alkoi seuraavan asennusvaiheen työt, jolloin pienosamaalaamon elementtiasennus käynnistyi. Pienosamaalaamoon, eli Joineryyn, toimitettiin kaksiosainen ruiskumaalauskammio takaseinäimulla. Kymmenen metriä pitkä ja viisi ja puoli metri leveä, kahdella ilmanvaihtoyksiköllä varustettu kokonaisuus liittyy kiinteästi kuivausuuniin, johon siirrettävien kappaleiden kulku tapahtuu moottorioidun rullaoven kautta.

USI Chronotech -ruiskumaalauskammio on varustettu taajuusmuuttajilla, lämmön talteenottokennostoilla, automaattisella paineensäädöllä sekä energiansäästötoiminnolla. Keskellä tehdastuotantoa sijaitsevan Joinery-maalaamon lämmitys on toteutettu kuumavesikehittimillä. Ruiskumaalauskammiossa on kaksi vesilämmitteistä kuumailmakehitintä ja kuivauskammioissa yksi erillinen kehitin.

Keväällä 2018 alkanut päätoimitus eli ruiskumaalauskammion asennus, oli kansainvälisestikin arvioituna mittava laitetoimitus. Ainutlaatuiseksi sen tekee tekninen suorituskyky. Koska kahdeksan ilmanvaihtoryhmän yhteenlaskettu ilmanvaihtomäärä on 448 000 kuutiota tunnissa, on yksittäisen moduloivan suorakaasupolttimen teho 570 kilowattia ja polttimien yhteenlaskettu kokonaisteho 4 560 kilowattia. Tämä suorituskyky vastaa yli 16 maalauskammiota, mikäli se muunnettaisiin henkilöautojen maalauksessa käytettäväksi lippulaivamalliksi.

Nautorilla Pietarsaaressa valmistuu jatkossakin suomalaisena käsityönä maailmanlaajuisesti arvostettuja purjeveneitä, mutta nyt Cora Refinishin toimittamissa USI Italian maalaamolaitteissa.

Pin It on Pinterest