PPG Envirobase ja nopea maalausprosessi

Demosimme EXPON työnäytöksissä nopeaa Envirobase-maalausprosessia, jossa maalarimme ruiskutti EB-värimassan aikaan 3 minuuttia 30 sekuntia.

Sävyn valinta

Työnäytöksissä lähdimme liikkeelle oikean sävyn valinnasta. Kun tämä tehdään oikein ja tehokkaasti, mitataan sävy värimittaria käyttäen koneellisesti kiillotetulta pinnalta.  Mitattu tulos on lähes aina häivytyskelpoinen. Työnäytöksessä käytettiin RapidMatchGOvärimittaria.

Kaavan siirto

Kun värimittari oli palautettu MoonWalkissa sijaitsevaan alustaansa, siirtyi mittaustulos suoraan PaintManager XI -kaavaohjelmaan.

Sekoitus MoonWalkilla

Maalari asetti kuljettimelle ne sävyt, joita kaavaan tarvitaan. Laite kertoo tarvittavien sävypullojen sijainnin yksikössä. Tämän jälkeen MoonWalk tarkistaa annostelutasolla olevat sävypullot viivakoodinlukijalla ja käyttää ainoastaan niitä sävyjä, joita kyseiseen kaavaan tarvitaan. Linjalla voi siis aina olla valmiina yleisimmin käytetyt sekoitussävyt ja esimerkiksi ohenteet.

MoonWalkin kymmenen kertaa normaalivaakaa tarkempi vaaka mahdollistaa entistä pienempien määrien sekoittamisen aiempaa tarkemmin. Tämä vähentää tuotteista syntyvää hukkaa ja parantaa sävytäsmäävyyttä.

Tuottavaa työtä

Sekoittamisen aikana maalari työskenteli toisen työvaiheen kanssa. Hän kävi ruiskuttamassa lokasuojaan PPG UV-Primer -pohjamaalin. Kun ruiskutus oli valmis, kuivatettiin maali Hedsonin käsikäyttöisellä UV-Led-kuivaimella. Laite kuivasi pohjamaalin 10 – 15 sekunnissa.

Kuivauksen jälkeen pinta puhdistettiin PPG UV-Cleaner -pesuaineella, koska muuten UV-pohjamaaliin jää hieman tahmea pinta. Pölyämätön hionta tehtiin Mirkan tarvikevaunu -pakettiin kuuluvalla sähkökäyttöisellä DEROS650CV 150mm -epäkeskohiomakoneella käyttäen Mirkan 150mm Iridium -hiomapyöröä.

Väri valmistuu

Tällä välin MoonWalk oli saanut värin sekoitettua suoraan SATA RPS -ruiskutuskuppiin. Kansi kiinnitettiin huolellisesti ja kuppi laitettiin pyörimään Fillonin Rotogen -sekoittimeen. Maalin sekoittuessa maalari laittoi suojaimet päälleen ja tarkisti, että ruisku ja kammio ovat käyttövalmiina. Sekoituksen päätyttyä maalari kiinnitti ruiskutuskupin ruiskuun ja siirtyi maalauskammioon.

Ruiskutus ja viimeistely

Lokasuojaan ruiskutettiin Envirobase-värimassa ja pinta viimeisteltiin PPG D8175 -kirkaslakalla, lakan uunituksen ollessa viisi minuuttia 60 celsiusasteessa. Maalausprosessi kesti uunituksineen vain 15 minuuttia.

Tehokkuuden kannalta tärkeintä on vapauttaa maalarin ammattitaito käytettäväksi tuottavaan työhön, jolloin koneiden tehtäväksi voi antaa yksinkertaiset rutiinit. Maalaamon toiminta, työvaiheet, menetelmät ja käytettävät tuotteet on suunniteltava etukäteen ja kaikki työvälineet löydyttävä niille varatuilta paikoilta LEAN-ajattelun mukaisesti.

Juonto: Sami Huopainen ja Petteri Jokinen. Ruiskutus: Tomi Hyttinen.

Pin It on Pinterest