Kori- ja vaurioterapeutin palsta

Kuinka tärkeää esikäsittely on?

Asiantuntijana kori- ja vaurioterapeutti Jamiro Jaro

Pesu, hionta, pohjustus ja pölynpoisto sekä niiden myötä lisääntyvä kiilto ja parantunut pinnan laatu ovat esikäsittelyä. Nämä työt ja vaiheet ovat yhtä olennaisia kuin ruiskutuskin. Huolellinen esikäsittely on laadun nostattaja ja korkealaatuisen lopputuloksen perusta.

Esikäsittely on tärkeä osa maalaustyötä. Sen kautta maalari aloittaa ruiskutushuipentuman hakemisen. Esikäsittelyn tarkoituksena on toimia valmistelijana, lisätä ruiskuttajan intohimoa ja halua sekä valmistaa kori maalaukseen.

Hyvin suoritettu esikäsittely saa kehon serotoniini-, dopamiini- ja oksitosiinituotannon lisääntymään. Serotoniini säätelee ja tasapainottaa mieltä sekä ehkäisee masennusta. Dopamiini on paljon muutakin kuin mielihyvähormoni: se säätelee kropan liikkeitä ja auttaa arvioimaan asioiden merkitystä. Oksitosiiniä pidetään yleensä hormonina, joka tekee meistä sosiaalisia. Sitä erittyy erityisen paljon sileän pinnan kosketuksen ja viimeistelyn aikana.

Esikäsittely vapauttaa

Hyvän esikäsittelyn jälkeen alamme kaivata ruiskutusta. Useimmilla maalareilla esikäsittelyn aikana valmistuu juuri autoon sopiva sävy valmiiksi ruiskuttajalle.

”Oikean sävyn löytymiseen vaikuttaa hyvinkin paljon se, että sävyn valintaan on keskitytty viipyillen. Maalipinnan korjausalueen kiillottaminen ennen sävyn mittausta tuottaa oikean lopputuloksen ja maalarille yhtälailla suurta nautintoa”, opastaa kori- ja vaurioterapeutti Jamiro Jaro.

Huolellinen esikäsittely vapauttaa laukaisten epäonnistumisen pelosta johtuvaa jännitystä. ”Perusteellinen esikäsittely vahvistaa myös omaa itseluottamusta ja luottamusta osapuolien välille. Luottamus taas vahvistaa mahdollisuutta saavuttaa täydellinen lopputulos”, Jaro tarkentaa.

Naisten juttu? Ehei!

Moni ajattelee, että esikäsittely on nimen omaan naisten juttu, kun taas miehille se on välttämätön paha. Joidenkin tutkimusten mukaan miehet tarvitsevat naisia vähemmän pesu- ja hiontakokemusta kokeakseen ruiskutushalua. Kummallekin osapuolelle esikäsittely on kuitenkin tärkeä pintakäsittelyyn valmistava hetki, jolloin keho ja mieli ehtivät valmistautua työsuorituksen huipennukseen.

Opi tuntemaan auton kori

Tutkimusten mukaan itse ruiskutukseen käytetään keskimäärin 16 minuuttia, mikä on vain 7 % kokonaisajasta. Koriterapeutti muistuttaa, että esikäsittelytyössä on monia etuja ruiskutukseen verrattuna.

”Esikäsittely on ainoa tie oppia tuntemaan auton kori ja eri materiaalien vaatimat käsittelytavat. Aina ei pitäisi riittää, että sanotaan ”tee näin ja noin”, vaan viipyillen käydään läpi auton kori ja kuunnella kuinka materiaali reagoi työstöön eripuolilla koria”, Jaro toteaa.

(Tämän artikkelin tarkoitus on humoristisesti muistuttaa huolellisen esikäsittelyn merkityksestä. Artikkelin pohjana on Terve.fi/hyvinvointi-sivuston blogi ”Kuinka tärkeää esileikki on?”, jonka on kirjoittanut Niina Heikkinen. Artikkelia on muokattu vaihtaen esileikki-sana esikäsittelyksi. Lisäksi on muokattu muutamia muita sanoja tai lauseita.)

Pin It on Pinterest