Tekninen vinkki: kontrollikerroksen ruiskutus PPG Envirobase -maaleilla

Teknikko suosittelee: SATAjet 5500 X HVLP 1.3 O  ja SATA Dryjet 2.

PPG-maalituotteet säästävät materiaalia ja työaikaa ruiskutettuna noin 15 cm etäisyydellä kohteesta, pois sulkien Envirobase-kontrollikerroksen.

Ruiskutustekniikka ja kerrokset:

  1. Ohut läpikuultava harso (1.8–2.0 bar)
  2. 75 % märkä tasainen kerros (1.8–2.0 bar)
  3. Kontrollikerros (1.0–1.5 bar).

Ensimmäistä harsokerrosta ruiskutettaessa on hyvä kiinnittää muutamaan seikkaan huomiota. Esimerkkialustana toimii uusi lokasuoja, joka on maalattu märkää märälle –pohjamaalilla.

”EnviroBase HP:tä ruiskutettaessa jokaisella maalikerroksella on tarkoitus”, muistuttaa avainasiakaspäällikkö Petteri Jokinen.

Ruiskutus vaiheittain

Aloitetaan ruiskutus maalaamalla ensin sisäpuolet, ruiskutetaan yksi märkä kerros. Tämän jälkeen sisäpuolet kuivuvat valmiiksi puhaltamatta sillä aikaa, kun työstetään pintapuolta.

Harsokerros on läpikuultava ohut kerros, pohjamaalin tulee näkyä alta, ja jos maalipinta alkaa kiiltää, on ruiskutettu liikaa. SATA Dryjet 2 -puhaltimella harsokerroksen tulee olla kuiva 20 sekunnin puhalluksella ja puhallusetäisyyden on oltava 10 cm kohteesta. Matalapeittoisissa väreissä harsokerros on toistettava 2–5 kertaa välipuhalluksien kanssa.

Harsokerroksen kuivuttua päälle ruiskutetaan 75 % märkä tasainen kerros. Maalikalvon on oltava tasainen joka puolelta, ja siinä tulee hieman näkyä ruiskun kuviota. Pinnan tulee olla tasaisen kiiltävä, mutta se ei saa uida, tällöin on ruiskutettu liikaa, ja lopputulos kärsii.

Ruiskutetaan vain yksi märkä kerros: peittokyky tehdään edellä mainituilla kevyillä harsoilla ja välipuhalluksilla, märkä kerros tasoittaa maalipinnan harsojen jälkeen. Märkä kerros puhalletaan kuivaksi.

Kontrollikerroksella täydellinen pinta

Kontrollikerros on tärkeä osa ruiskutustekniikkaa. Kontrollikerroksen tehtävänä on tasoittaa maalipinnan mahdolliset epätasaisuudet ja parantaa lakan tarttuvuutta. Paine alennetaan 1.0–1.5 baria ja otetaan reippaasti etäisyyttä kohteeseen (noin 30 cm) ja ruiskutetaan liipaisin pohjassa rauhassa tasainen mattamaalikerros.

Tietyissä sävyissä märän kerroksen jälkeen voi esiintyä pilveilyä, kontrollikerros poistaa kaiken pilveilyn ja tasoittaa maalipinnan oikein ruiskutettuna. Kontrollikerrosta tulee ruiskuttaa riittävästi. Jos pintaan ruiskutetaan pelkkä ohut karkea sumu, ei kontrollikerros toimi kuten sen pitäisi, ja lopputulos kärsii.

Kontrollikerros ruiskutetaan yhden kerran ja haastavissa väreissä maksimissaan kaksi kertaa. Suuremmissa maalauskohteissa, esimerkiksi konepelleissä, kontrollikerros voidaan ruiskuttaa kaksi kertaa. Viimeinen kerros ruiskutetaan ristiin. Kontrollikerrosta ei välttämättä tarvitse puhaltaa, se kuivuu itsekseen sillä aikaa, kun lakkaa sekoitetaan.

Lopputulosta ei tulisi katsella märkänä: pinta muuttuu, kun kontrollikerros kuivuu. Kun haluat tarkastella lopputulosta, puhalla kontrollikerros kuivaksi ja tarkasta pinta.

Pin It on Pinterest